Tuna Hästberg

Följ med Dykmagasinet till Äventyrsgruvan Tuna Hästberg

Dykmagasinet har under en längre tid arrangerat dagsutfärder och weekends ner i Tuna Hästbergs omtalade gruvsystem. Vill du vara med om ett oförglömligt äventyr, tveka inte att kontakta oss och boka in ert äventyr idag.

Tuna Hästberg är en nedlagd järnmalmsgruva, gruvdriften startade på 1400-talet och den sista hackan lades ner 1968. Gruvan ligger två mil utanför Ludvika.
Det första man ser av denna dykplats är en 120 meter lång trappa som leder ner i ett kolsvart schakt. Där nere finns det flera mil av gångar som ringlar genom berget, det finns bergssalar stora som kyrkor och överallt finns spår av gruvdriften. Miljön är magisk och det är svårt att tänka sig att allting är skapat av människor har varit någons arbetsplats. Det ser ut som om tiden stått stilla sedan gruvarbetarna lämnade gruvan på 60-talet och allt finns kvar, verktyg, träkonstruktioner, dynamitlådor, gruvvagnar och kläder osv. Tänk sedan att allt detta har blivit fyllt med kristallklart vatten, kan det bli bättre? Det enda som avgör hur långt du ser är styrkan på din lampa.
Som grottdykare finns hur mycket som helst att upptäcka men även de som inte har certifikat för den typen av dyk finns massor av kanondykning med där man har fritt vatten ovanför huvudet. Man behöver alltså inte ta sig in i gångarna utan kan njuta av sikten och miljön ändå.  Dock så behövs bra koll på avvägningen för att inte skada den känsliga omgivningen.
Kravet för att för att följa med på utfärden är minimum AOW certifikat eller motsvarande samt att man har två dyklampor. Vill man dyka in i gruvorterna så måste man ha utbildning för det. Guidning ges av erfarna dykguider från Dykmagasinet. Temperaturen i vattnet ligger på 4 grader året om så torrdräkt är ett måste. Luftfyllning sker på plats i gruvan och det finns även nitrox att tillgå.

Tuna Hästberg har även ett omtalat torrlagt gruvsystem som där vi guidar er via ortsystem och brytrum ner till gruvans djupaste torra delar, 80m under jord. Turen bjuder på flera spännande moment såsom klättring i gruvans via ferrata system och firning på rep, i stora salen får ni uppleva gruvans storhet med facklor och spel. Hela upplevelsen anpassas efter gruppens önskemål och förutsättningar.

Vi kan anpassa och kombinera aktiviteter efter era önskemål. Kontakta oss och skräddarsyr ett paket som passar just Er!

Om ni är fler än 8 personer kan ni boka in en egen helg, kontakta oss för alternativ!

Exempel på Äventyrsweekend:                                       2 800Kr/person
Fredag: Anländer till Tuna Hästberg, ”chekar in” på boendet.
Lördag: Vandringstur i gruvans torra system med klättring och repellering samt ett dyk i Indysalen.
Söndag: 2 guidade dyk i gruvans öppna system.
I priset ingår: frukost och lunch av enklare slag, boende i Bystugan, guidad vandringstur i grottans torrsystem samt 2 dagars dykning ink luft-/nitroxfyllning.

Exempel på Äventyrsdag:            1600Kr/person
Morgon:
Anländer till Tuna Hästberg
Förmiddag: Guidad tur i Tuna Hästbergs torra system
Lunch: Enklare måltid nere i gruvan.
Eftermiddag: 1 guidat dyk i gruvans öppna system.
I priset ingår: Lunch i form av varm mat och kaffe med dopp, guidad vandringstur, lån av lampor, hjälm, klättersele guidade turer både över och under vattnet.