Äventyrsgruvan Tuna Hästberg 7-9 April

Oceanic Tech och Dykmagasinet har under en längre tid arrangerat äventyrsweekends för OW dykare ner i Tuna Hästbergs omtalade gruvsystem. Vill du vara med om ett oförglömligt äventyr, tveka inte att kontakta oss och boka in ert äventyr idag.

Tuna Hästberg är en nedlagd järnmalmsgruva, gruvdriften startade på 1400-talet och den sista hackan lades ner 1968. Gruvan ligger två mil utanför Ludvika.

Det första man ser av denna dykplats är en 120 meter lång trappa som leder ner i ett kolsvart schakt. Där nere finns det flera mil av gångar som ringlar genom berget, det finns bergssalar stora som kyrkor och överallt finns spår av gruvdriften. Miljön är magisk och det är svårt att tänka sig att allting är skapat av människor har varit någons arbetsplats. Det ser ut som om tiden stått stilla sedan gruvarbetarna lämnade gruvan på 60-talet och allt finns kvar, verktyg, träkonstruktioner, dynamitlådor, gruvvagnar och kläder osv. Tänk sedan att allt detta har blivit fyllt med kristallklart vatten, kan det bli bättre? Det enda som avgör hur långt du ser är styrkan på din lampa.

Som grottdykare finns hur mycket som helst att upptäcka men även de som inte har certifikat för den typen av dyk finns massor av kanondykning med där man har fritt vatten ovanför huvudet. Man behöver alltså inte ta sig in i gångarna utan kan njuta av sikten och miljön ändå.
Dock så behövs bra koll på avvägningen för att inte skada den känsliga omgivningen.

Temperaturen i vattnet ligger på 4 grader året om så torrdräkt är ett måste. Luftfyllning sker på plats i gruvan och det finns även nitrox att tillgå.

Tuna Hästberg har även ett omtalat torrlagt gruvsystem som där vi guidar er via ortsystem och brytrum ner till gruvans djupaste torra delar, 80m under jord. Turen bjuder på flera spännande moment såsom klättring i gruvans via ferrata system och firning på rep, i stora salen får ni uppleva gruvans storhet med facklor och spel.

Våra äventyrshelger i Tuna Hästberg är en av våra mest uppskattade aktiviteter. Det är dock viktigit att du som deltagare tar del av infromationen nedan för att vara så förberedd som möjligt.

Helgens upplägg:

Fredag: Vi anländer till boendet som är en föredetta skola. Boendet är relativt enkelt med gemensamma duschar, kök och badrum. Det är viktigt att du är inställd på att boendet är enkelt och att vi är flera personer som delar på utrymmet. Fredagskvällen har inte något aktivitet planerad, mer än presentation av personal samt berättelser om gruvtrollen vi kommer stöta på under helgen. Guiderna från Oceanic Tech kommer att finnas på plats från ca. 20.00. Hör av dig till oss om du kommer vara där innan.

Lördag: Gemensam frukost.

Dagen inleds med en guidad tur i den torra delen i gruvan där vi får höra hela historien om gruvans uppkomst. Guiden som visar oss runt är oerhört kunnig och svarar gärna på frågor som kommer upp under vandringen. För de modiga, kommer det även finnas möjlighet att få testa på repelering och en linbana. Efter en lättare lunch nere i gruvan kommer vi genomföra ett dyk i ”indysalen”. För att komma till denna dykplats behöver man gå ca. 300meter i terräng, har du möjlighet att ha med mindre flaskor till detta dyk är det att föredra.

Söndag: Gemensam frukost. Under dagen kommer vi att genomföra 2 olika dyk på den avsedda dykplattformen. Mellan dykena serveras det lunch nere i gruvan. Efter dykningen och att vi transporterat upp all utrustning ur gruvan beger vi oss hemåt.

Värt att tänka på:

• Det är låga temperaturer nere i gruvan oavsett väder uppe ”på land”. Detta innebär att alla ska ha varma, oömma kläder, inklusive mössa och vantar. Temperaturerna är ca 4 grader i vattnet och 4 grader i luften.

• Vid dykning måste alla ha 2 lampor per dykare. Har du en smidig ficklampa att använda på land kommer du att ha användning även för den.

• Vi kommer att bo flerbäddsrum på madrass med tillgång till duschar och toaletter. Vi behöver dock ha med sängkläder eller sovsäck och kudde.

• Måltiderna som ingår är frukost och lunch lördag och söndag. Som middagsalternativ kan man antingen åka till Ludivka och äta på restaurang eller pizzeria. Alternativt kan du använda skolans kök för att tillaga en middag. Vänligen informera om specialkost och allergier så snart som möjligt.

• På lördagen behöver alla flaskor vara fyllda. Gasfyllningen inför kommande dyk sker nere i gruvan. Det finns möjlighet att fylla luft, nitrox (30%), argon och trimix.

• Uppvisning av certifikat är obligatoriskt. Minst PADI Advance Open Water eller motsvarande.

Vi är övertygade om att ni alla kommer att få vara med om ett äventyr ni sent kommer att glömma.

Vill du läsa mer om äventyrsgruvan, gå in på följande länk:http://www.aventyrsgruvan.se/sv/

För en vägbeskrivning samt information om skolan, gå in på fölajnde länk:http://www.tunahastberg.se/bystugan/hitta-hit.html

Betalningen för resan skall vara gjord 7 dagar innan avresa. Vid avbokning under sista 2 veckorna återbetalas hela beloppet förutom 1000kr som erlagts som bokningsavgift.

Betalningen kan genomföras i vår butik, via faktura eller på vår webbshop. Återkom om hur du vill göra med din slutbetalning.

Har du några frågor eller funderingar kring vår helg i Tuna Hästberg är du varmt välkommen att höra av dig.

Mail: info(@)oceanictech.se

Tel: 08-54548324

I priset ingår: frukost och lunch av enklare slag, boende i Bystugan, guidad vandringstur i grottans torrsystem samt 2 dagars dykning ink luft-/nitroxfyllning.

Comments are closed.